Veelgestelde vragen

De meest gestelde vragen over Burgerbegroting Maastricht hebben we handig verzameld in een overzicht. We hopen dat we jouw vragen op deze pagina beantwoorden. Mocht je vraag er niet tussen staan, neem dan gerust contact met ons op!

 • Vanwege de oplopende coronabesmettingen en ziekenhuisopnamen gelden strengere maatregelen. Ook is opgeroepen om het aantal contactmomenten te verminderen om de druk in de ziekenhuizen niet verder op te laten lopen.

  Verder lezen

 • Iedereen kan en mag meedoen aan de Burgerbegroting ongeacht je leeftijd. Ben je jonger dan 15 jaar en heb je een goed idee? Ook dan ben je welkom maar is het misschien verstandig om een volwassene om hulp te vragen.

 • Het is nu helaas nog niet mogelijk om projecten in te dienen. Dit is pas mogelijk in de derde ronde. Om alle ideeën een kans te geven, moeten eerst thema’s worden gekozen.

 • Op verschillende data worden er bijeenkomsten georganiseerd, waar je volop de mogelijkheid krijgt om mee te doen en te bepalen. Hoe eerder je erbij bent, hoe meer invloed je hebt.

 • Projecten die de meeste stemmen krijgen worden gerealiseerd. Tijdens een feestelijke afsluiter kiezen inwoners zelf welke projecten worden uitgevoerd.

 • Natuurlijk kan dat! Maar, als je later instapt heb je kans dat er bepaalde keuzes al gemaakt zijn.

 • De gemeente Maastricht organiseert met hulp van de Provincie Limburg de Burgerbegroting. Wij geloven dat inwoners weten wat er speelt in de stad en samen tot goede ideeën komen. Wij willen jou inspireren. Wat zou jij doen met 300.000 euro?

 • Bij de Burgerbegroting maak je je eigen keuzes en beslissingen. Wel toetst de gemeente ingediende projecten. Voldoen ze aan de wet? Vallen ze onder de bevoegdheid van de gemeente? En staan ze niet volledig haaks op ontwikkelingen die al in gang zijn gezet? Samen met andere inwoners van de stad ga je in gesprek over wat jullie goede ideeën vinden. Jij en je mede-inwoners bepalen samen wat jullie vinden dat er moet gebeuren.

 • Nee. Het mag wel, maar hoeft niet. Natuurlijk is het leuk als je je idee samen uitvoert met andere buurtinwoners, maar ook de gemeente of een bedrijf kan het project of idee uitvoeren.

 • Ondernemers zijn van harte welkom deel te nemen aan de events. Burgerbegroting Maastricht is voor en door inwoners van Maastricht. Dat betekent dat ideeën en initiatieven de stad Maastricht ten goede moeten komen. Ook mensen van buiten de stad (of ondernemers niet woonachtig in de stad) mogen mee denken over ideeën en projecten die inwoners ten goede komen.

 • Het klopt dat de gemeente de afgelopen jaren flink heeft moeten bezuinigen. Onder andere door tekorten in de jeugdzorg en bij het leveren van  maatschappelijke ondersteuning. 

  Het plan om te starten met een burgerbegroting is al iets van voor de bezuinigingen. In 2019 bracht de gemeenteraad een bezoek aan het district van Antwerpen om te kijken hoe zo’n burgerbegroting in zijn werk gaat en wat het inwoners oplevert. Bij de burgerbegroting is het daarnaast niet echt relevant hoeveel geld er binnen de totale gemeente(begroting) beschikbaar is. Belangrijker is dat de macht om te bepalen wat er met overheidsgeld gebeurt verschuift naar jullie: de inwoners. Samen bepalen jullie in diverse rondes aan welke thema’s en (vervolgens) concrete projecten en ideeën het geld wordt besteed. 

  In 2020 en de eerste helft van 2021 was corona helaas de spelbreker en moesten de events worden uitgesteld, maar gelukkig kan de burgerbegroting nu van start.