Queer Art Club Maastricht

Queer Art Club

De Queer Art Club is een kunst club voor mensen die deel uitmaken van de LGBTQIAP+ community. Een van de kernprincipes van de QAC (Queer Art Club) community, is dat we mensen uit gemarginaliseerde groepen samen brengen om te vieren wat hen uniek maakt. We hebben een niet-hiërarchische structuur waar iedereen gemotiveerd word om de kunstvormen te delen die zij interessant en inspirerend vinden.

Details project

  • Ingediend door: W. Schoo
  • Thema: nieuwe ontmoetingsplekken en/of –activiteiten in gebouwen of in de openbare ruimte
  • Wijk: Maastricht-Centrum

Waar in Maastricht vindt het idee plaats?

Kaartgegevens als tekst
  • Sustainability Hub
    Sint Hubertuslaan 12

Doel van dit project

Maastricht als stad ervaart veel van de effecten van globalisatie. De groep van (internationale) studenten word elk jaar groter en het lijkt alsof de afstand tussen lokale Maastrichtenaren en studenten ook steeds groter word. Met de QAC (Queer Art Club) probeer ik mensen samen te brengen die sowieso twee dingen gemeenschappelijk hebben, een liefde voor kunst en een gedeelde identiteit binnen de LGBTQIAP+ community. Ik organiseer deze groep ondertussen al bijna een jaar en ik merk dat omdat de doelstellingen zo specifiek zijn, dat het mensen van alle hoeken van Maastricht trekt. We hebben alumni, mensen uit Heerlen, mensen uit Maastricht, mensen die aan het studeren zijn of net even een tussenjaar hebben, mensen die werken, en de lijst gaat door.

Ik denk dat de QAC een belangrijk initiatief is om mensen bij elkaar te brengen op een creatieve manier. Het is makkelijk om te denken dat er voor ontmoetingsplekken zijn maar de realiteit daarvan is dat die ook vaak gepaard gaan met de consumptie van alcohol. Ik merk dat de mensen die naar de QAC een uitlaatklep vinden, op zowel creatief vlak als emotioneel/psychologisch vlak. Omdat we allemaal een gedeelde ervaring en identiteit hebben, begrijpen we elkaar en kunnen we elkaar steunen. Ik wil deze prachtige club, die nu al zo mooi en inspirerend is, uitbreiden. Ik wil graag een vaste studio, waar al onze materialen en creaties kunnen staan. Ik wil ook graag dat de QAC kan bestaan voor jongeren, ik denk dat dat namelijk een groep is dat dit soort steun en support-netwerk erg kan gebruiken. Ideaal gezien hebben we onze eigen studio waar mensen naartoe kunnen gaan om alleen of in groep te werken aan dingen, waar we samen kunnen komen om elkaar steun te bieden en creatief te zijn.