Wat is een burgerbegroting?

Een burgerbegroting is nieuw voor Maastricht. Wat een burgerbegroting precies is en betekent voor de stad, lees je op deze pagina.

Wat is Burgerbegroting Maastricht?

Bij een burgerbegroting beslis jij samen met andere inwoners over de besteding van overheidsgeld. Gemeente Maastricht en Provincie Limburg hebben samen 300.000 euro beschikbaar gesteld. 

Bij een Burgerbegroting bepalen inwoners zelf wat prioriteiten zijn en welke plannen uitgevoerd moeten worden. Inwoners kunnen zelf projecten indienen en uitvoeren, of vragen of de gemeente het plan realiseert.

De definitie van een Burgerbegroting

“Een burgerbegroting is een georganiseerd proces waarin inwoners van een bepaald gebied (zoals een gemeente) samen bepalen welke onderwerpen en vraagstukken ze belangrijk vinden, waar ze in willen investeren, welke oplossingen en innovaties ze waardevol vinden, en welke eindkeuzes ze maken.”

De macht ligt écht bij jou en de andere deelnemers: inwoners van Maastricht.

Keuzes die eerst in het gemeentehuis gemaakt werden, maak jij nu samen met een groep andere inwoners, tijdens de Burgerbegroting. Iedereen mag meedoen en is welkom! Of je nou één keer komt of vaker, jouw mening telt. 

Hoe werkt de Burgerbegroting?

In dit animatiefilmpje van 80 seconden leggen we uit wat een burgerbegroting is en hoe het werkt.

De burgerbegroting

  • 300.000 euro voor de stad Maastricht.
  • In samenwerking met Provincie Limburg.
  • Samen 5 thema's kiezen.
  • Verschillende mogelijkheden om mee te doen.
  • Voor en door de inwoners van Maastricht: jullie bepalen samen.

Durf, doe mee en haak aan

De burgerbegroting bestaat uit verschillende rondes. Elke ronde gebeurt iets anders.

  1. Ronde 1: thema’s kiezen op basis van de themalijst.
  2. Ronde 2: geld verdelen over de gekozen thema's.
  3. Ronde 3: projecten indienen.
  4. Ronde 4: projecten kiezen tijdens een feestelijke afsluiter.

Of je nou prille ideeën hebt of al concrete projecten, je bent altijd welkom. 

Ontmoeten en beslissen

We vinden het belangrijk dat mensen elkaar ontmoeten en in gesprek gaan met elkaar. Aan de hand van leuke spelvormen (informatiekaartjes, pokerfiches, etc.) gaan jullie aan de slag, wisselen jullie ideeën en meningen uit en komen jullie samen tot overeenstemming. Hoe maken we Maastricht weer een stukje mooier? Dat bepalen jullie samen!

Uniek dat jij beslist

De burgerbegroting is iets van jou, jij als inwoner mag bepalen. Je krijgt de ruimte, middelen en ondersteuning om met unieke ideeën te komen voor de stad of voor je eigen wijk.