Wat is een burgerbegroting?

Bij een Burgerbegroting beslis jij samen met andere inwoners waar een deel van het overheidsgeld aan uitgegeven wordt. Burgerbegroting Maastricht draait om het uitvoeren van projecten die door inwoners zijn ingediend en door inwoners zijn gekozen. Met andere woorden; jij bent aan zet!  

In Maastricht sinds 2020

De eerste Burgerbegroting in Maastricht startte in 2020. Toen stelden Gemeente Maastricht en Provincie Limburg samen €300.000 euro beschikbaar. De Burgerbegroting Maastricht was een succes. Daarom stelde de gemeente in 2023 €750.000 euro budget beschikbaar. De gekozen projecten van de 2e editie worden in 2024 uitgevoerd. 

Vanaf 19 augustus kunnen projecten ingediend worden voor de 3e editie. Voor Burgerbegroting Maastricht 2024 stelt de gemeente €750.000 euro beschikbaar. Daar komt het restbudget van de 2e editie bij. Daarom kan in 2024 €798.452 euro verdeeld worden over projecten. 

Dit vinden we belangrijk

  • Inwoners zijn aan zet en beslissen. Burgerbegroting biedt de ruimte, middelen en hulp om goede ideeën uit te voeren.
  • Iedereen is welkom. Of je nou online meedoet of naar het slotevent komt. En of je nou zelf een idee indient of stemt over andere projectideeën. Jouw mening telt. 
  • We doen ons best om zoveel mogelijk verschillende inwoners te bereiken. Ook in wijken waar tot nu toe (bijna) geen projecten werden uitgevoerd.  
  • We vinden het fijn als inwoners elkaar echt ontmoeten. Daarom is er een fysiek slotevent waar mensen samen komen en stemmen over ingeleverde projectvoorstellen. Met informatiekaartjes en pokerfiches gaan jullie aan de slag, wisselen jullie ideeën en meningen uit en beslissen jullie samen over de ingeleverde projecten.