Vragen over Burgerbegroting

De meest gestelde vragen over Burgerbegroting Maastricht hebben we handig verzameld in een overzicht. We hopen dat we jouw vragen op deze pagina beantwoorden. Mocht je vraag er niet tussen staan, neem dan gerust contact met ons op!

  • Iedereen kan en mag meedoen aan de Burgerbegroting ongeacht je leeftijd. Ben je jonger dan 15 jaar en heb je een goed idee? Ook dan ben je welkom maar is het misschien verstandig om een volwassene om hulp te vragen.

  • Voor editie 2023-2024 kon je van 18 juni tot en met 18 juli een projectvoorstel indienen.

  • Op verschillende data worden er bijeenkomsten georganiseerd, waar je volop de mogelijkheid krijgt om mee te doen en te bepalen. Hoe eerder je erbij bent, hoe meer invloed je hebt.

  • Tijdens een feestelijk slotevent in december 2023 kiezen inwoners welke projecten gekozen worden. De gekozen projecten worden in 2024 gerealiseerd.

  • Dat kan! Maar, als je later instapt heb je kans dat er bepaalde keuzes al gemaakt zijn.

  • Gemeente Maastricht organiseert in 2023 de tweede editie van de Burgerbegroting. Wij geloven dat inwoners weten wat er speelt in de stad en samen tot goede ideeën komen. Wij willen jou inspireren. Wat zou jij voor jouw wijk doen met 750.000 euro?

  • Bij de Burgerbegroting maak je je eigen keuzes en beslissingen. Wel toetst de gemeente ingediende projecten. Voldoen ze aan de wet? Vallen ze onder de bevoegdheid van de gemeente? En staan ze niet volledig haaks op ontwikkelingen die al in gang zijn gezet? Samen met andere inwoners van de stad ga je in gesprek over wat jullie goede ideeën vinden. Jij en je mede-inwoners bepalen samen wat jullie vinden dat er moet gebeuren.

  • Omdat de Maastrichtse Burgerbergroting voor en door inwoners is, stimuleren we inwoners om samen aan de slag te gaan. Als het nodig is, staan de gemeente of een andere partner klaar om daarbij te helpen.

  • Ondernemers zijn van harte welkom deel te nemen aan de events. Burgerbegroting Maastricht is voor en door inwoners van Maastricht. Dat betekent dat ideeën en initiatieven de stad Maastricht ten goede moeten komen. Ook mensen van buiten de stad (of ondernemers niet woonachtig in de stad) mogen meedenken over ideeën en projecten die inwoners ten goede komen.